Roland Verbiest

Roland Verbiest is een bijzonder mens. Hij was de oprichter van het Blad DOEN, een uitgaansblad in Den Haag (10 jaar). Een team waar later ook Haagse Harry uit voortgekomen is. Hij begon een evenementenbureau en is de bedenker en organisator van de Haagse Koninginnenach (15 jaar). Hij organiseerde ook de Hashiba Haagse Schilderwijk Bazar. En FAST een surfdorp op Scheveningen. Kortom een bekend figuur in het Haagse.

Door allerlei verwikkelingen is hij echter op een zijspoor gezet. Dat deed pijn, maar hij herpakte zich en is samen met zijn broer een transportonderneming begonnen in de Democratische Republiek Congo.

Hij beschreef zijn bizarre belevenissen in het fascinerende boek Blauw Hout, een bij tijden hilarisch document, dat met veel gevoel voor understatement de ongelofelijke geschiedenis beschrijft van twee broers in het derdewereldland Congo…


Pierre Wijnen

Pierre Wijnen werkt als boomverzorger en komt nog vaak in de bergen om te klimmen. Eerder werkte hij als restaurateur van gobelins, als werkmeester in een sociale werkplaats, als therapeut in antroposofische gemeenschappen in Noord-Ierland en Oostenrijk, als kunstzinnig therapeut in psychiatrische ziekenhuizen en als berggids.


Herman Vuijsje

Herman Vuijsje (1946) is een onafhankelijk journalist, schrijver en socioloog. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Hij schreef een dertigtal boeken.

Eerdere wandel- en reisboeken waren: Op weg naar Vladivostok – achter Russische façades (de weerslag van een twee maanden durende reis door Rusland), Schuifgroen (een verkenning te voet van de ‘groene grens’ van Amsterdam) en Een grens van steen, op avontuur langs de Muur van Hadrianus (het verslag van een wandeltocht langs de unieke Romeinse grensversterking tussen Engeland en Schotland).

Herman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.


Nienke van der Veer

Nienke (16) jaar is een vrolijke en spontane Hollandse meid die nooit van huis gaat zonder haar camera en haar ideeënboekje. Met haar Instagramaccount inspireert ze haar volgers om lachend door het leven te gaan!

Ze is verslaafd aan watermeloen & gesmolten kaas, maar houdt ook van fotograferen. Elke kans om te reizen grijpt ze; of het nou een simpele citytrip in eigen land is of een reis naar ergens honderden kilometers verderop. Verder wordt ze blij van een bad vol bloemen, picknicken met vriendinnen, kleding restylen en eten tot kunstwerkjes maken. Ze gelooft erin dat meiden op hun mooist zijn met een gezonde dosis zelfvertrouwen én een oprechte glimlach.

Een eigen magazine; een enorme uitdaging!

Op weg naar mijn droom

Al sinds groep 4 had ik een boekje waar ik ál mijn ideeën in opschreef. Dingen zoals zelfverzonnen quotes, coole activiteiten, outfits, recepten en onderwerpen om over te schrijven. Nooit was ik inspiratieloos. In mijn bureau liggen nog steeds mappen vol oude tekeningen en zelf in elkaar geknutselde ‘tijdschriften’. Ik gebruikte mijn kennis van Powerpoint om een soort eigen tijdschriftje te schrijven en vorm te geven. Omdat ik steeds ouder werd en mijn favoriete stijl elke keer veranderde, maakte ik steeds nieuwe documenten die weer bij me pasten. Toen ik op een gegeven moment weer eens tegen mijn ouders begon over ‘hoeveel dingen ik wel niet wilde gaan doen voor het tijdschrift’, wilden ze er pas weer iets over horen als ik écht was begonnen. Want het enige wat ik toen eigenlijk had waren ideeën. Ik begon daarna te schrijven. Dat ging vrij makkelijk, omdat ik precies wist wat ik wilde vertellen. Het aantal artikelen bleef maar stijgen. Omdat ik altijd zo vol ideeën voor projecten zat, had ik nooit echt de tijd (genomen) om iets af te maken. Maar nu nam ik die tijd wel!

Hoe het lukte

Toen ik een paar pagina’s liet zien aan een kennis die vormgever is, raadde hij me aan om gewoon wat dingen die ik gemaakt had op te sturen naar een uitgeverij. Ik dacht dat het nog niet de goede tijd was, omdat ik nog lang niet alle artikelen klaar had die ik wilde. Toch ben ik gaan Googelen daar uitgeverijen, stelde een lijst samen en besloot eerst wat te sturen naar uitgeverij Emar. Na een paar gesprekken tekende we uiteindelijk een contract (!!). Mijn eerste contract was er meteen één die mijn droom ging waarmaken.

Het proces

Vanaf toen maakten we een inhoudsopgave en bepaalden we wat er sowieso in het magazine moest komen. Daarna kon ik aan de slag. Als ik uit school kwam ging ik leren, huiswerk maken én artikelen schrijven. Of ik rende meteen naar de keuken om daar receptjes te maken, zodat ik er vervolgens honderden foto’s van kon maken. In de weekenden sprak ik met vriendinnen af en vulden we een grote tas met spullen zoals hoeden, zonnebrillen, bloemen, fruit en accessoires. Met een camera om de nek vertrokken we dan naar een plekje om foto’s te maken. Het idee van de foto had ik ongeveer altijd al van te voren bedacht. De ‘fotoshoots’ waren altijd ONGELOOFLIJK GEZELLIG en mega leuk om te doen! Als ik de foto’s nu terugzie krijg ik spontaan weer de slappe lach. Achter elke foto in het magazine zit namelijk een grappig verhaal. Op het plaatje lijkt de situatie misschien ‘perfect’, maar in het echt was het 9/10 ontzettend genânt om de foto (in het openbaar) te maken. Juist door die lol achter een foto vind ik het zo AMAZING om ze te maken!

Kortom: ik ben blijer dan blij dat dit project, Style Inside Out, nu echt gaat groeien.


Tineke Zwijgers

Tineke Zwijgers studeerde Nederlandse Letterkunde in Utrecht, rook heel even aan het onderwijs maar koos toen toch voor haar eerste liefde: freelancer in de reisjournalistiek. Ze werkte als eindredacteur voor een magazine over Indonesië en schreef artikelen voor de serie ‘Te gast in…’. Tegenwoordig maakt zij culinaire verhalen en reisreportages voor diverse kranten en tijdschriften. Daarnaast schrijft Tineke reisgidsen: voor de series ‘Wat & Hoe’ en ‘Capitool’ en losse titels als ‘Het echte Bretagne’, ‘Spannende paden’ (over wandelingen langs sagen en legenden) en ‘Het Waddengevoel’. Reishandboek Portugal is haar eerste titel voor uitgeverij Elmar.

Ter afwisseling van het reizen en schrijven trekt Tineke graag te voet door de natuur. Als zoveel Nederlandse wandelaars begon ze met het Pieterpad, daarna volgden andere langeafstandspaden als het Zuiderzeepad en het Pelgrimspad. Samen met haar partner, fotograaf Dorien Koppenberg, houdt Tineke het wandelblog www.wandelingen.info bij: een steeds verder uitdijende site met wandelreportages, routes en inspiratie. Veel bestemmingen dichtbij huis, in Nederland en België, maar elke reis levert wandelinspiratie op en dus vind je er ook verhalen over Engeland, Schotland, Bretagne, de Canarische Eilanden en Portugal.

Portugal is een van Tineke’s favoriete bestemmingen. De ruige natuur, de stranden, vestingen, zachtaardige inwoners, heerlijke visgerechten en fantastische wijnen vormen een combinatie die steeds naar Portugal doet terug verlangen. Noem het gerust saudade. Elke reis levert herinneringen op om te koesteren. Zoals een ochtendwandeling in de mistige Douro-vallei in het gezelschap van een spontaan meelopende hond. De ontmoeting met countertenor Luís Peças, wiens Ombra mai fu van Händel live door de kloostergangen van Alcobaça schalde. Palácio da Pena, dat in al haar suikerzoete kleurenpracht uitsteekt boven de ochtendmist op Serra de Sintra. En een gezellige avond in Caldas de Monchique, waar het lijkt alsof het hele dorp uitloopt voor de kip piri-piri van kokkin Idalina.

Meer informatie over Tineke’s reisgidsen en reportages vind je op haar website www.tinekezwijgers.nl.

Reacties, aanvullingen en correcties op deze reisgids stelt Tineke zeer op prijs. Je kunt daartoe een mail sturen via het contactformulier op haar website.


Wim Zonneveld

Vanuit zijn vakgebied van de Engelse Taal en Cultuur raakte Wim Zonneveld geïnteresseerd in de vroege Nederlandse sportbeoefening van vóór 1900. De periode waarin allerlei vormen van sport van de overkant van de Noordzee kwamen overgewaaid en jonge Nederlandse pioniers gefascineerd raakten door voetbal, cricket, hockey, tennis, wielrennen, schaatsen en roeien. In zijn werk krijgen individuele sporters aandacht, waarbij niet alleen hun prestaties, maar ook hun drijfveer en maatschappelijke wel en wee worden belicht. Wim Zonneveld publiceert daarover in dag- en weekbladen, tijdschriften zoals Het Rijwiel, en online op de website Sportgeschiedenis. Hij is redactielid van het magazine De Sportwereld voor sportgeschiedenis. Klaas Pander, een vergeten sportheld is zijn debuut als biograaf.


Olaf Schuiling

Emeritus-hoogleraar geologie Olaf Schuiling doet al jaren onderzoek naar de betekenis van deze steen der wijzen die ervoor zorgt dat het aardse leven behouden blijft. Olivijn bindt CO2.

Olaf Schuiling ontdekte en praktiseerde op kleine schaal tientallen nuttige toepassingen voor deze toversteen. De groene revolutie is binnen handbereik en iedereen kan er zijn steentje aan bijdragen tegen minimale kosten.


Marten Horjus

Marten Horjus was tot zijn veertigste wijkverpleegkundige en maakte daarna de switch naar het onderwijs.

Twee jaar geleden nam hij ontslag om zijn droom na te jagen: fietsen naar Santiago.Tegenwoordig werkt hij mee in de praktijk van zijn vrouw en daarnaast schrijft deze muzikant en verteller pur sang verhalen.


Marica van der Meer

Twaalf jaar lang werkte Marica van der Meer als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen. Vanaf haar tienerjaren als topsporter is ze altijd erg gedreven geweest en dat uit zich nu in extreme reizen. 


Martijn Möllers

Martijn Möllers (1977) is chirurg in een middelgroot streekziekenhuis. Van huis uit werd hem de liefde voor de zorg door zijn moeder (verpleegkundige) met de paplepel ingegoten. Met een slager als opa en een timmerman als vader was de keuze voor een technisch beroep als chirurg logisch. Martijn is gefascineerd door de anatomie en het functioneren van het menselijk lichaam, maar heeft daarbij ook oog voor de mens achter de ziekte. Hij behandelt patiënten met diverse aandoeningen, waarbij zijn speciale interesse uitgaat naar darmkanker en chronische buikwand- en liespijn. 

In zijn vrije tijd is Martijn veel buiten te vinden. Op de racefiets of met zijn gezin eropuit, vindt hij de ontspanning die tegenwicht biedt aan de hectiek die het werk in een ziekenhuis met zich meebrengt. 

Martijn schrijft een tweewekelijkse column over zijn vak voor de regionale krant het Friesch Dagblad.


© 2011 Copyright Uitgeverij Elmar