Elio Pelzers

In één van de slaapkamers van zijn grootmoeders huis stond een grote secretaire. Hierin ontdekte hij als klein jongetje een Kingatlas en een boek over Europa met spaarplaatjes, waarop mensen in nationale klederdracht stonden. Als kind vroeg hij de mensen het hemd van het lijf over verre landen. Hoe meer hij vroeg, hoe verder weg ze kwamen te liggen.

Zijn reislust was geboren. Elio Pelzers (1959) is, naast communicatieadviseur bij een cultuurhistorische organisatie, freelance reisjournalist en -fotograaf. Hij schreef onder andere reisgidsen over Groenland, Faerøer, Tessin (Zwitserland) en een Elmar Compactgids over het Noord-Italiaans Merengebied. Verder publiceerde hij over IJsland, Spitsbergen en Noorwegen.

Elio Pelzers heeft een grote passie voor het koude noorden. Weidsheid, dramatische landschappen, stilte en arctische culturen spreken hem aan. Tussen en na zijn studies (onder ander Lerarenopleiding biologie en aardrijkskunde, Archiefschool, ISW Jouralistiek) werkte hij onder andere in India en Zwitserland en bij het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Zijn belangstelling voor geschiedenis bracht hem in het archiefwezen. Hier heeft hij zich enige jaren bezig gehouden met het veiligstellen van het ‘groene’ culturele erfgoed: archieven van natuurbeschermingsorganisaties. Pelzers gaf jarenlang les aan beroepsopleidingen, onder meer in Den Haag en Nijmegen. Verder was hij vier jaar redacteur van het vaktijdschrift Archos Magazine. Reizen blijft voor Pelzers een grote fascinatie. In zijn reisgidsen komt vaak de relatie tussen Nederland en het land van bestemming terug.

In Groenland zocht hij naar Nederlandse namen in het telefoonboek, in Tessin volgde hij het spoor van naar Nederland geëmigreerde schoorsteenvegers. Hij is een speurneus, altijd op zoek naar nieuwigheden en het onbekende, ook in populaire vakantiebestemmingen. Voor meer informatie over kijk op www.eliopelzers.nl


© 2011 Copyright Uitgeverij Elmar