James ter Beek

De reis van vertaler James ter Beek in Jeet Kune Do begon in 1993, toen hij telefonisch contact had met Ted Wong. Ted wordt door velen gezien als de meest begaafde leerling van Bruce Lee. Bruce koos hem als sparringpartner en hij woonde praktisch bij Bruce Lee in huis. Hij stelde Bruce hierdoor in de gelegenheid om met talloze technieken te experimenteren. Veel innovaties die Bruce Lee gebruikte voor het Jeet Kune Do kwamen direct voort uit de trainingssessies met Ted. Het was niet altijd even gemakkelijk om de trainingspartner van Bruce Lee te zijn. Ted sparde met Bruce op het moment dat Bruce op de top van zijn fysieke kunnen zat. Ook het vasthouden van handdoelen en het tegenhouden van de stootzak leverden steevast blauwe plekken en kneuzingen op!

In 1995 kwam Ted op uitnodiging van James ter Beek en zijn trainingspartner George voor het eerst naar Nederland voor een Jeet Kune Do seminar. In de jaren daarna zouden vele seminars volgen en George en James reisden jaarlijks naar Amerika om te trainen. Hun inzet werd beloond en in 2004 werden ze door Ted gecertifeerd als Jeet Kune Do instructeur. Dit was een hele eer voor hen, aangezien Ted wereldwijd maar een klein aantal mensen gecertificeerd heeft.

Het heeft vrij lang geduurd voordat James ter Beek “The Tao of Jeet Kune Do” heeft kunnen vertalen. De originele versie in het Engels is namelijk bijzonder moeilijk te lezen, en nog moeilijker te vertalen! Bij het maken van deze vertaling heeft hij hulp gekregen van Marten en Peper Hofstede, Ruud Rutten en Richard Torres, zijn oudere broer in Jeet Kune Do.


© 2011 Copyright Uitgeverij Elmar
Tweeter button Facebook button